Kilka rzeczy o pszczołach, które warto wiedzieć

Na świecie istnieje około kilkunastu tysięcy gatunków pszczół.
Robotnica to samica, która się nie rozmnaża. Królowa rodziny zapewnia potomstwo. Trutnie, jako osobniki płci męskiej nie posiadają żądeł żyjące jedynie w okresie wiosenno -letnim.
Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-450 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli około 11 000 do 12 000 razy na minutę.
Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi około 2-3 km, a maksymalny może wynieść do 6 km i więcej.
Pszczoły wspólnie muszą odwiedzić około 3 - 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.
Podczas jednego lotu po nektar pszczoła odwiedza 40-110 kwiatów.
Pszczoły zbieraczki pobierają nektar z kwiatów, dodając pierwsze enzymy i przynosząc go do ula. W ulu przekazują nektar pszczołom będącym w ulu, które wzbogacają świeży nektar w aminokwasy, kwasy organiczne, dalsze enzymy rozkładające cukry na cukry proste i roznoszą nektar po innych komórkach plastrów celem jego zagęszczenia. W miarę dojrzewania, miód przenoszony jest do kolejnych wyżej położonych komórek, stale wzbogacany w związki organiczne. Dojrzały gęsty miód jest zasklepiany cienką warstwą wosku.
Pszczoła jest jedynym owadem, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.
Pszczoły wytwarzają miód w podobny sposób od około 150 milionów lat.
Miód to: 80% naturalnych cukrów, około 20% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku.
W wielu krajach utrzymuje się pasieki wyłącznie celem prawidłowego zapylania upraw.
Niezwykle ważną rolę odgrywają pszczoły w leśnictwie. Ich praca służy zwiększeniu ilości zdrowych i płodnych nasion potrzebnych do odnawiania lasu, pożywienia dla ptactwa, jak i do zwiększenia urodzaju owoców leśnych (poziomek, borówek, czarnych jagód, jeżyn, malin).
Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości około 1/12 łyżeczki od herbaty.
Żeby wyprodukować około 1 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć około 60 000 km.
Przeciętna szybkość pszczoły to 24 kilometry na godzinę.
Pszczoły rozpoznają kolory żółty i niebieski.
Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg.
Na 1 dcm kwadratowym obustronnie mieści się około 750 komórek pszczelich i około 0,3 kg miodu.
Na jednej ramce może mieścić się do 7000 komórek w zależności od jej typu
Pszczoły budują okrągłe cylindry. Dopiero po ogrzaniu do 40°C wosk zaczyna być płynnym i przekształcany jest w najbardziej energetycznie oszczędną formę sześciokąta.
Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat, składają około 3 000 jaj dziennie
Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, pszczoły „wygryzione” z końca sierpnia do 6 miesięcy.
Trutnie żyją 4-5 tygodni
Gotowe do unasiennienia królowe są zmuszane przez pszczoły do kilkukrotnych lotów godowych (2-5 km), na wys. 15-30 m są unasienniane przez 10-20 trutni. Po stosunku trutnie natychmiast umierają i spadają na ziemię.
Rodzina pszczela składa się w 2/3 z pszczół ulowych (młodych) i w 1/3 z pszczół lotnych.
Zbieraczki nektaru muszą wykonać wspólnie aż 20 000 lotów aby zebrać 1 litr słodkiego surowca, z którego powstanie 150 g dojrzałego miodu.
Pszczoła lotna wylatuje 7-15 razy dziennie. Przerwy między lotami wynoszą ok. 5 min. Czas trwania lotu to ok. 25-45 min.
Pszczoła podczas lotu zużywa 2 mg cukru/1 km.
Żeby napełnić wole miodowe (50-60 mm3) pszczoła odwiedza 15-100 kwiatków.
Pszczoła posiada "zegar czasowy", który mówi jej o jakiej porze dana roślina "mioduje".
Rośliny miododajne to termin potoczny dla określenia roślin pożytkowych tj. takich które dostarczają pokarmu pszczołom . Tym pokarmem może być nektar, pyłek kwiatowy lub spadź.
Nektar to słodki sok wydzielany w nektarnikach zlokalizowanych w kwiatach. Jest on bogaty w cukry, dostarcza energii dla podtrzymania procesów życiowych pszczoły. Miód to odwodniony nektar, jest on końcowym produktem przetwarzania przez pszczoły nektaru. W gniazdach pszczół - ulach, miód jest magazynowany w woskowych plastrach jako pokarm zapasowy na okres braku pożytków lub zimę.
Pyłek kwiatowy to drugi, równie ważny pożytek pszczeli. Dostarcza on tym owadom białka, niezbędnego dla wzrostu i rozwoju larw.