Dojrzały miód


nasze miody

Pszczoły składają kropelki miodu w komórkach plastra, a potem zaczynają go zagęszczać przez przenoszenie kropelek między komórkami. Miód o większej zawartości wody niż 22% nie jest jeszcze dojrzały (wyjątkiem jest miód z koniczyny, wrzosowy i akacjowy). Miód powinien posiadać zawartość wilgoci od 15% do 19%. W komórkach plastra, w ulu odbywa się proces dojrzewania – odparowywania wody i rozkład cukrów złożonych na cukry proste. Po 4-5 dniach pszczoły zaklejają komórki woskiem, zabezpieczając gotowy miód przed zepsuciem. Jeśli pszczelarz chce przyspieszyć proces i zbierze miód za wcześnie, z niezaklejonych jeszcze plastrów, to sprzedawany przez niego produkt nie będzie odpowiednio dojrzały, przynajmniej jogo część. Wilgotność miodu określa się przy pomocy refraktometru. Przy temperaturze 20 stopni C powinien leniwie spływać, tworząc stożek. Przy energicznym kręceniu łyżką wokół własnej osi miód nie powinien z niej spłynąć. Waga miodu jest uzależniona od wilgotności oraz rodzaju miodu. 1 litr miodu waży od 1,30 kg do 1,45 kg .