Co zawiera prawdziwy miód

January 3, 2016

Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje tak szerokie zastosowanie w naszym życiu. Węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, związki polifenolowe, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy. W miodzie wyodrębniono około 300 substancji korzystnie odziaływujących na organizm człowieka

 

Wiele zależy od jego smaku. Pszczelarze i smakosze miodu próbując go, potrafią określić jego wiek, sposób, w jaki był przechowywany, a w smaku wychwytują substancje dodatkowe, które nie powinny w prawdziwym miodzie się znaleźć. Miód na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty, po których rozpoznaje się, z czego miód został zrobiony. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym). Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to możemy mieć do czynienia z produktem miodopodobnym.

 

 

Please reload

KONTAKT

poprzez stronę internetową w zakładce "więcej o nas" + "kontakt" lub telefon bezpośredni 885-400-800

 

 

© 2016 WYKONAŁA PASIEKA DOKTORA MILKO